Παρασκευή 12 Ιουνίου 2009

Παγκόσμια Ημέρα κατά της Παιδικής Εργασίας


Παγκόσμια Ημέρα κατά της Παιδικής Εργασίας σήμερα.
Η Παγκόσμια Ημέρα κατά της Παιδικής Εργασίας καθιερώθηκε από τη Διεθνή Οργάνωση Εργασίας με στόχο την καταπολέμηση της παιδικής εργασίας και κυρίως τον περιορισμό της παράνομης διακίνησης παιδιών. Η μέρα, είναι, επίσης, αφιερωμένη στα παιδιά της Αφρικής, που στην πλειοψηφία τους δουλεύουν από πολύ μικρή ηλικία και κάτω από ιδιαίτερα αντίξοες συνθήκες.

Σύμφωνα με τη Διεθνή Οργάνωση Εργασίας , ένα στα έξι παιδιά του πλανήτη εργάζεται σε κάποιο περιβάλλον που βλάπτει την υγεία του, ψυχική και σωματική. 73 εκατομμύρια από τα εργαζόμενα παιδιά είναι κάτω των δέκα ετών και κάθε χρόνο τουλάχιστον 22.000 από αυτά σκοτώνονται σε εργατικά ατυχήματα. Υπολογίζεται, επίσης, ότι κάθε χρόνο περίπου 1,2 εκ. παιδιά πέφτουν θύματα εκμετάλλευσης ενός καλά οργανωμένου δικτύου, το οποίο μεταφέρει παιδιά από τις αναπτυσσόμενες στις, βιομηχανικά αναπτυγμένες, χώρες.

Σύμφωνα με έκθεση της UNICEF, περίπου 171 εκ. παιδιά παγκοσμίως εργάζονται σε ορυχεία, λατομεία και άλλους επικίνδυνους χώρους, με επικίνδυνα υλικά όπως χημικά, εντομοκτόνα ή βαρύ μηχανικό εξοπλισμό.

Στην Ελλάδα υπάρχουν περίπου 50.000 ανήλικα παιδιά που δουλεύουν σε μαγαζιά, βιοτεχνίες, εργοστάσια, αγροκτήματα ενώ κάθε χρόνο 10.000 παιδιά εγκαταλείπουν την υποχρεωτική εκπαίδευση, προκειμένου να πιάσουν δουλειά.






Share

Δεν υπάρχουν σχόλια: