Δευτέρα 1 Ιουνίου 2009

Σβήσε το τσιγάρο..τώρα!!


Παγκόσμια Ημέρα κατά του Καπνίσματος η 31 Μαΐου και οι επιστήμονες προειδοποιούν για μία ακόμη φορά για τους κινδύνους που συνεπάγεται το κάπνισμα για τους καπνιστές, αλλά και όσους αναγκάζονται να αναπνέουν τον καπνό τους.

Σύμφωνα με την επιστημονική κοινότητα, το κάπνισμα αποτελεί τον μεγαλύτερο παράγοντα θνησιμότητας στη χώρα μας, προκαλώντας 20.000 θανάτους ετησίως, ευθύνεται για 700.000ημέρες νοσηλείας, ενώ το παθητικό κάπνισμα είναι υπεύθυνο για την απώλεια 700 συνανθρώπων μας κάθε χρόνο. Επιπλέον, το συντριπτικό οικονομικό κόστος που προκαλούν οι ασθένειες που σχετίζονται με το κάπνισμα υπολογίζονται σε 2 δισ. ευρώ .
Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας αφιερώνει τη φετινή ημέρα στα προειδοποιητικά μηνύματα για τις βλαβερές συνέπειες του καπνίσματος, προειδοποιώντας ότι το τσιγάρο μπορεί να προκαλέσει έως και ένα δισεκατομμύριο θανάτους μέσα στον 21ο αιώνα.

Από την 1η Ιουλίου το κάπνισμα απαγορεύεται σε

-Δημόσιους ή ιδιωτικούς χώρους εργασίας.
- Χώρους μακράς αναμονής του κοινού (αεροδρόμια, σιδηροδρομικοί σταθμοί, σταθμοί λεωφορείων κ.λπ.).
- Μονάδες παροχής υπηρεσιών υγείας (νοσοκομεία, ιδιωτικές κλινικές, περιφερειακά και δημοτικά ιατρεία κ.λπ.).
- Καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος (εστιατόρια, μπαρ, καφετέριες, κέντρα διασκέδασης κ.ά.).
- Χώρους όπου παρέχεται εκπαίδευση -δημόσιοι ή ιδιωτικοί (βρεφονηπιακοί σταθμοί, σχολεία, ΤΕΙ, ΑΕΙ, φροντιστήρια, παιδότοποι κ.λπ.).
- Μέσα μαζικής μεταφοράς (λεωφορεία, τρένα, πλοία, αεροπλάνα, ταξί).




Υ.Γ : Άν συνυπολογίσει κανείς και τον οικονομικό παράγοντα (όπου πρόκειται να ανακοινωθούν νέες αυξήσεις στα τσιγάρα εώ και 20%), τότε καταλαβαίνουμε όλοι πως θα πρέπει να πούμε όλοι μας ένα μεγάλο ΟΧΙ στην βλαβερή συνήθεια του καπνίσματος.




Share

Δεν υπάρχουν σχόλια: