Τρίτη 6 Σεπτεμβρίου 2011

Η "Τούμπα" έχει γενέθλια

6 Σεπτέμβρη 1959- 6 Σεπτέμβρη 2011




 Το ποδοσφαιρικό γήπεδο του Π.Α.Ο.Κ, η Τούμπα, κλείνει σήμερα 52 χρόνια ζωής.Είναι μία από εκείνες τις περιπτώσεις που δεν μπορείς να ευχηθείς "να τα εκατοστήσει", μιάς και ο Π.Α.Ο.Κ επιβάλλεται να αλλάξει γηπεδο, φτιάχνοντας ποδοσφαιρικές εγκαταστάσεις ανάλογες ευρωπαικών συλλόγων.Αυτό ίσως και να είναι η απαρχή για να μπεί σε νέα εποχή, να προχωρήσει και να αλλάξει επίπεδο.Αλλά ας το αφήσουμε αυτό στην άκρη κι ας ασχοληθούμε με την επέτειο του γηπέδου και την ιστορία του..          





 Όλα ξεκίνησαν το 1956 όταν το γήπεδο του ΠΑΟΚ στο Συντριβάνι, με απόφαση του ΑΠΘ θα «χανόταν». Τότε η σύγκλητος του Α.Π.Θ. αποφάσισε την απαλλοτρίωση του γηπέδου, για να δημιουργηθεί στη θέση του η Θεολογική Σχολή. Η είδηση εκείνη έσκασε σαν βόμβα. Απέραντη θλίψη απλώθηκε στο λαό του ΠΑΟΚ, που έβλεπε το καμάρι του και το καύχημα του χωρίς γήπεδο. Ήταν δύσκολο να το πιστέψει κανείς. Ο ΠΑΟΚ γινόταν και πάλι πρόσφυγας... 


 H ΕΥΡΕΣΗ ΤΟΥ ΧΩΡΟΥ ΣΤΗΝ ΤΟΥΜΠΑ 
 Μετά από ενέργειες της διοίκησης του υπό έξωση συλλόγου, βρέθηκε χώρος στην Άνω Τούμπα, την προσφυγική αυτή περιοχή που ταυτίζεται με την ιστορία του ΠΑΟΚ. Ο χώρος αυτός ανήκε στο Ταμείο Εθνικής Αμύνης. Με την απόφαση 41.485 της 11ης Μαίου 1957, εκδόθηκε το παραχωρητήριο, και τα 30 στρέμματα της έκτασης πέρασαν στην ιδιοκτησία του ΠΑΟΚ. Το αντίτιμο ήταν 1.500.000 δραχμές που έπρεπε να εξοφληθεί σε 20 μήνες. Το πρωτοκόλλο παραλαβής έγινε στις 7 Φεβρουαρίου 1958 και το υπέγραψαν από πλευράς ΠΑΟΚ, οι Σ. Γεωργιάδης και Β. Σιδηρόπουλος. Ο δρόμος είχε πλέον ανοίξει για να φτάσουμε στο σημερινό γήπεδο.


 ΟΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΕΣ ΔΥΣΚΟΛΙΕΣ ΚΑΙ Η ΕΝΙΣΧΥΣΗ ΤΩΝ ΦΙΛΑΘΛΩΝ 
 Η αγορά του οικοπέδου έφερε το σύλλογο σε οικονομική αδυναμία. Οι εργασίες δεν μπορούσαν να ξεκινήσουν, καθώς απο τα 6 εκατομμύρια που απαιτούνταν για την έναρξη των εργασιών, το επίσημο κράτος μέσω της Γενικής Γραμματείας Αθλητισμού διέθεσε μόλις 1 εκατομμύριο. Επιπλέον, ο εξευρεθείς χώρος δεν ήταν τελείως ελεύθερος, καθώς στην περιοχή υπήρχαν στρατιωτικά toll στα οποία διέμεναν 182 προσφυγικές οικογένειες, την μετεγκατάσταση των οποίων πλήρωσε και πάλι ο ΠΑΟΚ. Η διοίκηση του Δικεφάλου υποχρεώθηκε να ζητήσει τη συνδρομή των φιλάθλων του ΠΑΟΚ, με την έκδοση του Λαχείου "Ανεγέρσεως νέου Σταδίου του ΠΑΟΚ", το οποίο κόστιζε 20 δραχμές και κυκλοφόρησε σε όλη την Ελλάδα. Στο προσκλητήριο αυτό πραγματικά δεν απουσίασε κανείς. Μικροί και μεγάλοι απάντησαν με ένα τεράστιο, ένα ΠΑΟΚτσηδικο "ΠΑΡΩΝ". Δεν βρέθηκε κανείς να αρνηθεί την προσφορά του. Δεν διστάζουμε να πούμε ότι κάθε πέτρα αυτού του γηπέδου είναι χτισμένη κι από μια ΠΑΟΚτσηδικη ψυχή.


 H ΕΝΑΡΞΗ ΤΩΝ ΕΡΓΑΣΙΩΝ
 Εκτός από την βοήθεια του κάθε αγνού ΠΑΟΚτση, αξίζει να μνημονευθεί και η αμέριστη συμπαράσταση και βοήθεια του πτεράρχου Γεωργίου Θεμέλη, Βουλευτή Θεσσαλονίκης και Υπουργού Εθνικής Άμυνας, ο οποίος διέθεσε τεράστια εκσκαπτικά μηχανήματα του στρατού, αλλά και στρατιώτες για βοήθεια του εργατικού δυναμικού, με αποτέλεσμα, την άνοιξη του 1958 να αρχίσουν επιτέλους οι εργασίες του γηπέδου. Εργασίες, που κράτησαν συνολικά 14 μήνες, μέχρι να γίνει το όνειρο πραγματικότητα. Το γήπεδο αυτό είναι ένα από τα μεγαλύτερα (αν όχι το μεγαλύτερο) επιτεύγματα της οικογένειας του "Δικεφάλου". Μια κορυφαία στιγμή της ιστορίας του συλλόγου μας, για ένα γήπεδο που με τα χρόνια έγινε ο μεγάλος ναός του Ελληνικού ποδοσφαίρου. Και φυσικά θα ήταν παράλειψη αν δεν αναφέραμε σαν ψυχή της μεγάλης αυτής στιγμής, τον πατριάρχη του ΠΑΟΚ, τον μεγάλο πρόεδρο Γιώργο Χαραλαμπίδη.


 H ΠΡΩΤΗ ΜΟΡΦΗ ΤΗΣ ΤΟΥΜΠΑΣ 
 Η αρχική χωρητικότητα του γηπέδου της Τούμπας ήταν 20 χιλιάδων θέσεων. Η θύρα των επισήμων ("θύρα των ευεργετών" την αποκαλούσαν τότε) ήταν η μοναδική που από τότε ήταν όπως και σήμερα (εκτός από τα πλαστικά καθίσματα βεβαίως), ενώ οι θύρες 3, 4, 5, 6 ήταν μισές απ` ότι σήμερα (το σημερινό διάζωμα κάτω από τις εισόδους). Δεν υπήρχαν οι θύρες 7, 8 και 2, ενώ περιμετρικά υπήρχε ένας μεγάλος τοίχος ο οποίος αργότερα γκρεμίστηκε. Εξαρχής το γήπεδο είχε χόρτο, το δεύτερο γήπεδο της Ελλάδας μετά τη Λεωφόρο (στην οποία άρον -άρον είχε τοποθετηθεί χλοοτάπητας λίγα χρόνια πριν, κατόπιν εντολής της ΟΥΕΦΑ για τους αγώνες της Εθνικής ομάδας).


ΤΑ ΕΓΚΑΙΝΙΑ ΤΟΥ ΓΗΠΕΔΟΥ
 Η 6η Σεπτεμβρίου του 1959 δεν ήταν μια συνηθισμένη μέρα. Ο κόσμος που ανηφόριζε προς την Τούμπα εκείνο το συννεφιασμένο και μουντό Κυριακάτικο απόγευμα, πολύ πιθανόν να μην είχε συνειδητοποιήσει ότι γινόταν μάρτυρας σε μια μεγάλη στιγμή της ιστορίας του συλλόγου που λάτρευε. Κι όμως. Τη μέρα εκείνη γινόταν τα επίσημα εγκαίνια του γηπέδου του ΠΑΟΚ. H Τούμπα ήταν γεγονός! Το γήπεδο ήταν φυσικά γεμάτο. Κοντά στο λαό του ΠΑΟΚ και όλη η "ελίτ" κοινωνία της Θεσσαλονίκης, αλλά και του Ελληνικού ποδοσφαίρου. Στις 5.30 ένα στρατιωτικό αεροπλάνο έριξε στη σέντρα του γηπέδου την μπάλα για το πρώτο εναρκτήριο λάκτισμα. 20 λεπτά αργότερα η Τούμπα ένιωσε τις πρώτες ζητωκραυγές από το πρώτο (και μοναδικό για τον αγώνα εκείνο) γκολ που πέτυχε με δυνατό σουτ ο Κιουρτζής, και έδωσε την πρώτη νίκη στον ΠΑΟΚ με 1-0 σε βάρος της ΑΕΚ. Για την ιστορία, η πρώτη σύνθεση του "Δικεφάλου" μέσα στην Τούμπα ήταν: Πρόγιος, Χασιώτης, Κεμανίδης, Πετρίδης, Χαβανίδης, Γιαννέλος, Λέανδρος, Τσιντόγλου, Κουϊρουκίδης, Κιουρτζής, Νικολαϊδης. 

 Ο ΠΡΩΤΟΣ ΕΠΙΣΗΜΟΣ ΑΓΩΝΑΣ 
 Ο πρώτος επίσημος αγώνας στην Τούμπα έγινε στις 25 Οκτωβρίου του 1959, όταν στα πλαίσια της πρώτης αγωνιστικής του 1ου πρωταθλήματος της νεοσύστατης Α` Εθνικής κατηγορίας, ο ΠΑΟΚ υποδέχτηκε και νίκησε με 3-2 τον Μέγα Αλέξανδρο Κατερίνης (πρόγονο του σημερινού Πιερικού). Το σκορ άνοιξε για τον ΠΑΟΚ ο Καραφουλίδης στο 24` πετυχαίνοντας το πρώτο "επίσημο" γκολ στην Τούμπα. Η ΠΟΡΕΙΑ ΣΤΟ ΧΡΟΝΟ Καθ`όλη τη δεκαετία του `60, η Τούμπα ήταν ένα διαρκές εργοτάξιο. Γινόταν συνεχείς επεκτάσεις των κερκίδων, απαραίτητες για να φιλοξενήσουν την τεράστια μάζα του λαού του ΠΑΟΚ που με το πέρασμα του χρόνου γινόταν ολοένα και πολυπληθέστερος. Ήδη από τα μέσα της δεκαετίας του `60 η χωρητικότητα έφτασε τις 30 χιλιάδες, και στις 19 Μαρτίου του 1967 σε έναν αγώνα με τον Ολυμπιακό (σκορ 2-0) έσπασε για πρώτη φορά το φράγμα των 30 χιλιάδων εισιτηρίων ( 31.504). Το παράλληλο γιγάντωμα και της ομάδας του ΠΑΟΚ έκανε ακόμα πιο επιτακτική την απαίτηση για νέα επέκταση των κερκίδων, οι οποίες έφτασαν πλέον στις αρχές της δεκαετίας του `70 την χωρητικότητα στις 45 χιλιάδες θέσεις, μετατρέποντας την Τούμπα στο μεγαλύτερο ιδιόκτητο γήπεδο των Βαλκανίων! Ήταν το αποκορύφωμα της ΠΑΟΚτσηδικης θέλησης, που κάτω από τεράστιες αντιξοότητες ξεκίνησε περίπου 10 χρόνια νωρίτερα την προσπάθεια για το μεγάλο όραμα. Παράλληλα με την επέκταση των κερκίδων, δημιουργήθηκαν κι άλλοι χώροι για αξιοποίηση των εγκαταστάσεων, με σπουδαιότερη την κατασκευή γυμναστηρίου κάτω από την θύρα 3. Μέσα στον αγωνιστικό χώρο δημιουργήθηκε κουλουάρ στίβου, ενώ οι λίγο μεγαλύτεροι ίσως να θυμάστε και το γήπεδο μπάσκετ που υπήρχε μπροστά από την θύρα 4. 

 ΟΙ ΠΡΟΒΟΛΕΙΣ
 Μια σημαντική στιγμή στην ιστορία της Τούμπας ήταν η τοποθέτηση προβολέων, για την δυνατότητα διεξαγωγής νυχτερινών αγώνων. `Ηταν στις 20 Μαίου του 1970, όταν μάλιστα για τον πρώτο νυχτερινό του αγώνα, ο ΠΑΟΚ προσκάλεσε την μεγάλη Μίλαν, η οποία σημειωτέον ήταν η κορυφαία ομάδα της Ευρώπης (κάτοχος του Κυπέλλου Πρωταθλητριών από το 1969 αλλά και του Διηπειρωτικού). Ο αγώνας, για την ιστορία, έληξε ισόπαλος 0-0, ενώ την φιέστα είχε χαλάσει η νεροποντή εκείνης της ημέρας. Παρ` όλα αυτά, στον αγώνα είχαν κοπεί 20.230 εισιτήρια.


Η ΧΩΡΗΤΙΚΟΤΗΤΑ ΤΗΣ ΤΟΥΜΠΑΣ 
 Η θέα μιας κατάμεστης και πύρινης από τις εκδηλώσεις των οπαδών μας Τούμπας αποτελεί πάντα αυτό το κάτι άλλο του Ελληνικού ποδοσφαίρου. Στην δεκαετία του `70 ο αριθμός των εισιτηρίων που έκοβε ο ΠΑΟΚ έφτανε σε απλησίαστα νούμερα. Υπήρξαν αμέτρητοι αγώνες όπου η εκκαθάριση έδωσε πάνω από 40 χιλιάδες εισιτήρια. Πολλοί συνδύασαν τους μεγάλους αριθμούς εισιτηρίων με την φοβερή μπάλα που έπαιζε ο ΠΑΟΚ την εποχή εκείνη. Είναι λάθος. Κι αυτό, γιατί πριν το 1970 όπως είπαμε, η Τούμπα είχε μικρότερη χωρητικότητα, ενώ από τις αρχές της δεκαετίας του 80 (για την ακρίβεια μετά το περιστατικό της θύρας 7 του Καραϊσκάκη), για λόγους ασφαλείας, η χωρητικότητα της Τούμπας έπεσε στις 41.000 θέσεις. Είναι χαρακτηριστικό, ότι στο 1-0 της 21ης Οκτωβρίου του 1984 με αντίπαλο τον Ολυμπιακό, τα 41.073 εισιτήρια που κόπηκαν, ήταν όλα όσα κυκλοφόρησαν!

 ΤΑ ΡΕΚΟΡ ΕΙΣΙΤΗΡΙΩΝ ΣΤΗΝ ΤΟΥΜΠΑ Για το πρωτάθλημα της Α` Εθνικής:19/12/1976: ΠΑΟΚ - ΑΕΚ 0-0 ( 45.252) Για το Κύπελλο Ελλάδος:9/2/1977: ΠΑΟΚ - ΑΕΚ 2-1 (44.045) Για τα Κύπελλα Ευρώπης:16/9/1975: ΠΑΟΚ - Μπαρτσελόνα 1-0 (45.200) Σε Φιλικό Αγώνα:3/9/1971: ΠΑΟΚ - Ουνιβερσιτάτε Κατόλικα (Χιλής) 4-0 (38.013) Ρεκόρ Εισπράξεων:16/9/1997: ΠΑΟΚ - Αρσεναλ 1-0 (136.544.000 δρχ.) Η ... ΠΑΡ` ΟΛΙΓΟΝ ΤΙΜΗ ΕΝΟΣ ΕΥΡΩΠΑΙΚΟΥ ΤΕΛΙΚΟΥ Μια παρ` ολίγον ... τιμή θα είχε γνωρίσει η Τούμπα πριν πολλά χρόνια, κάτι που ελάχιστοι γνωρίζουν. Και μιλάμε για τη διεξαγωγή στο ναό μας ενός Ευρωπαϊκού Τελικού. Πιο συγκεκριμένα, το 1973 η τότε ηγεσία της Γενικής Γραμματείας Αθλητισμού είχε προτείνει στην ΟΥΕΦΑ τη διεξαγωγή στη Θεσσαλονίκη του Τελικού του Κυπέλλου Κυπελλούχων. Οι υπεύθυνοι της ΟΥΕΦΑ εξέτασαν λεπτομερώς τα δυο μεγάλα στάδια της πόλης, Τούμπα και Καυταντζόγλειο, και ενώ διαπίστωσαν για την Τούμπα καλύτερο αγωνιστικό χώρο και πληρέστερο φωτισμό (οι παλαιότεροι θα θυμάστε ίσως τους παλιούς μικρούς προβολείς του Καυταντζογλείου που βρισκόνταν ανάμεσα στις κερκίδες και τον αγωνιστικό χώρο), τελικά προτίμησαν το Καυταντζόγλειο, γιατί το μεγάλο μειονέκτημα της Τούμπας ήταν η παντελής έλλειψη δημοσιογραφικών θεωρείων (τα οποία τοποθετήθηκαν 11 ολόκληρα χρόνια αργότερα). Έτσι η Τούμπα έχασε τη μεγάλη ευκαιρία, ενώ για την ιστορία, να σας πούμε ότι στον τελικό εκείνο, η Μίλαν είχε κερδίσει την Λιντς με 1-0. 

 ΚΙ ΑΛΛΟΙ ΓΗΠΕΔΟΥΧΟΙ ΣΤΗΝ ΤΟΥΜΠΑ Πέντε φορές έχουν επιλέξει άλλες ομάδες σαν έδρα τους την Τούμπα, σαν γηπεδούχοι σε αγώνες κυπέλλων Ευρώπης, με εντυπωσιακότερη την περίπτωση του Ολυμπιακού που, όταν τιμωρημένος ήρθε να αγωνιστεί στην Τούμπα, αλλά ο λαός του ΠΑΟΚ, όπως ήταν φυσικό υποστήριζε την αντίπαλη ομάδα. Πιο αναλυτικά: 6/11/1968: Άρης-Ουίπεστ 1-2, 2/10/1974: Άρης - Ραπίντ Βιέννης 1-0, 17/9/1975: Ολυμπιακός - Δυναμό Κιέβου 2-2, 21/10/1987: ΟΦΗ - Αταλάντα 1-0, 27/11/2003: Άρης - Περούτζια 1-1 Επίσης ο Ηρακλής και η Καλαμαριά έχουν χρησιμοποιήσει πολλές φορές την Τούμπα σαν έδρα σε αγώνες πρωταθλήματος, κυρίως την δεκαετία του `60 ενώ είναι χαρακτηριστικό ότι έχει τύχει την εποχή εκείνη να αγωνιστεί ο ΠΑΟΚ στην Τούμπα σαν φιλοξενούμενος!! Έγινε κι αυτό... 

 Η ΕΘΝΙΚΗ ΕΛΛΑΔΟΣ ΣΤΗΝ ΤΟΥΜΠΑ Παρότι πρόκειται για την ισχυρότερη έδρα του Ελληνικού ποδοσφαίρου, ποτέ δεν θέλησαν οι ιθύνοντες να μετατρέψουν την Τούμπα σε έδρα της Εθνικής. Ελάχιστες είναι οι φορές που η Εθνική Ομάδα αγωνίστηκε στην Τούμπα. Πιο συγκεκριμένα: 30/9/1971: Ελλάδα - Μεξικό 0-1 (φιλικό) 4/6/1975: Ελλάδα - Μάλτα 4-0 (προκριματικός Κυπέλλου Εθνών Ευρώπης) 20/9/1995: Ελλάδα - Γιουγκοσλάβια 0-2 (προς τιμήν του Γιώργου Κούδα) 22/8/2007: Ελλάδα - Ισπανία 2-3 (προς τιμήν του Θοδωρή Ζαγοράκη) Άλλες 2 φορές η Εθνική αγωνίστηκε με αντίπαλο τον ΠΑΟΚ: 17/10/1979: ΠΑΟΚ - Εθνική Ελλάδος 4-2 (προς τιμήν του Κ. Αποστολίδη) 26/8/1981: ΠΑΟΚ - Εθνική Ελλάδος 2-1 (προς τιμήν του Σταύρου Σαράφη) Και τέλος, άλλες 4 φορές ο ΠΑΟΚ αντιμετώπισε σε φιλικούς αγώνες εθνικές ομάδες: 17/2/1972: ΠΑΟΚ - Εθνική Ρουμανίας: 3-3 19/2/1975: ΠΑΟΚ - Εθνική Πολωνίας 1-0 26/2/1997: ΠΑΟΚ - Εθνική Βουλγαρίας 1-1 23/12/1998: ΠΑΟΚ - Εθνική Ελπίδων (στην μνήμη του αδικοχαμένου Παναγιώτη Κατσούρη) .

 Το παραπάνω άρθρο είναι από «ΠΑΟΚΤΣΗ»



Share

Δεν υπάρχουν σχόλια: