Τετάρτη 29 Απριλίου 2009

Κάπνισμα "τέλος"..


Επίσημη πρώτη, την Τρίτη, της αντικαπνιστικής εκστρατείας του υπουργείου Υγείας, δύο μήνες πριν από την εφαρμογή του μέτρου της απαγόρευσης του καπνίσματος σε δημόσιους χώρους.
Σε ειδική εκδήλωση που έγινε στο υπουργείο Υγείας, με τη συμμετοχή και επιστημόνων από το Χάρβαρντ, ο Δημήτρης Αβραμόπουλος παρέθεσε στοιχεία που σοκάρουν, τονίζοντας ότι είναι πλέον επιτακτική η ανάγκη να εφαρμοστούν και στην Ελλάδα τα μέτρα για την απαγόρευση του καπνίσματος.
Όπως είπε ο υπουργός Υγείας, κάθε χρόνο το κάπνισμα αφαιρεί στη χώρα μας 20.000 ζωές, ενώ άλλα 700 άτομα πεθαίνουν από παθητικό κάνισμα. "Χάνουμε ετησίως μια μεσαία πόλη από μια εξάρτηση που απλά πλουτίζει κάποιους" τόνισε ο κ. Αβραμόπουλος
Από 1ης Ιουλίου, εκτός από την απαγόρευση πώλησης καπνού και αλκοόλ στους ανηλίκους, θα ισχύει και η απαγόρευση του καπνίσματος σε όλους τους κλειστούς ή στεγασμένους χώρους εργασίας, τα καταστήματα εστίασης, στους χώρους αναμονής αεροδρομίων, των σταθμών μεταφορικών μέσων και των επιβατικών σταθμών λιμένων, καθώς και τα μέσα μαζικής μεταφοράς και τα ταξί.
Ο νόμος προβλέπει εξαιρέσεις που, σύμφωνα με τον υπουργό, κρίθηκαν απαραίτητες για την σταδιακή προσαρμογή των καπνιστών. Αυτές αφορούν τα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος εμβαδού έως 70 τ.μ., όπου ο ιδιοκτήτης μπορεί να επιλέξει να το κάνει κατάστημα καπνιζόντων. Στα καταστήματα που είναι μεγαλύτερα των 70 τ.μ. προβλέπεται η δυνατότητα διαμόρφωσης χώρων ειδικών για τους καπνίζοντες.
Το προσεχές διάστημα αναμένεται και η υπουργική απόφαση η οποία θα καθορίζει τις προδιαγραφές που θα εξασφαλίζουν ότι το σύνολο των πελατών δεν θα επιβαρύνεται από το κάπνισμα.
Τα πρόστιμα θα επιβάλλονται ανάλογα με τη σοβαρότητα της κατάστασης και κυμαίνονται από 1.000 έως 20.000 ευρώ για τους καταστηματάρχες και στα 300 ευρώ για τους καπνιστές στους χώρους όπου απαγορεύεται σύμφωνα με τη σχετική νομοθεσία.



Share

Δεν υπάρχουν σχόλια: