Τετάρτη 3 Αυγούστου 2011

Αποποινικοποίηση τώρα?





Από την προεκλογική περίοδο είχαμε ακούσει δηλώσεις του σημερινού πρωθυπουργού για την αποποινικοποίηση των ελαφρών ναρκωτικών ουσιών,όπου μέχρι σήμερα δεν είχε υπάρξει κάποια κίνηση από την πλευρά της κυβέρνησησς περί τούτου.
Φτάσαμε λοιπόν στο σήμερα με τον Υπουργό Δικαιοσύνης κ.Μ.Παπαιωάννου να παρουσιάζει τους βασικούς άξονες του υπό κατάρτιση νομοσχεδίου όσον αφορά την πλήρη αποποινικοποίηση της χρήσης ναρκωτικών ουσιών χωρίς μέχρι στιγμής να γνωρίζουμε το είδος αλλά και μέχρι ποιά ποσότητα θα επιτρέπεται η λεγόμενη "ιδία χρήση".
Ώς προς το αδίκημα της εμπορίας και της διακίνησης των ουσιών η ποινές παραμένουν οι ίδιες και θα διώκονται σε βαθμό κακουργήματος(όπως υπάρχει μέχρι σήμερα δλδ.).
Επίσης, κατοχυρώνεται το δικαίωμα στη θεραπεία όλων των εξαρτημένων ατόμων που κατηγορούνται για πράξεις που εμπίπτουν στον νόμο περί ναρκωτικών και για άλλα εγκλήματα που αποσκοπούν στη χρήση ουσιών. Θα εξαιρούνται ιδιαιτέρως ειδεχθή εγκλήματα.
Τέλος, το υπό κατάρτιση νομοσχέδιο περιλαμβάνει σειρά ευνοϊκών όρων που αφορούν: την εισαγωγή σε πρόγραμμα απεξάρτησης, την παρακολούθηση προγράμματος αποτοξίνωσης και απεξάρτησης εντός των φυλακών, την υφ’ όρων απόλυση για παρακολούθηση προγράμματος απεξάρτησης, την αναβολή άσκησης ποινικής δίωξης, την αναστολή της ισχύος εντάλματος σύλληψης, την αναστολή εκτέλεσης ποινής, την υποχρεωτική αναβολή στράτευσης και την αναβολή της δίκης. Εφόσον δε αποδειχθεί ότι ολοκληρώθηκε το θεραπευτικό πρόγραμμα, προβλέπονται η οριστική παύση της ποινικής δίωξης και η αναστολή της ποινής.




Share

Δεν υπάρχουν σχόλια: