Σάββατο 5 Ιουνίου 2010

Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος

 Η Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 5 Ιουνίου . Η ημέρα θεσπίστηκε στις 15 Δεκεμβρίου 1972 από τη Γενική Συνέλευση του OΗΕ με στόχο να υπενθυμίζει στους ανθρώπους ότι η ανάπτυξη είναι άμεσα συνυφασμένη με το περιβάλλον.
 Όπως είναι φανερό ο άνθρωπος δεν στάθηκε με τον απαραίτητο σεβασμό στην φύση και το περιβάλλον που είναι το απαραίτητο στοιχείο που μας δίνει ζωή . Η φράση "όλοι μαζί μπορούμε" , μπορεί ακόμη και τώρα να γίνει το όπλο της ανθρωπότητας ώστε να καταφέρει να αναστρέψει την υπάρχουσα κατάσταση του πλανήτη μας , που μόνο βιώσιμη δεν φαίνεται ότι θα συνεχίσει να είναι.
 Φέτος η χώρα «οικοδεσπότης» της Παγκόσμιας Ημέρας Περιβάλλοντος είναι η Ρουάντα. Μια χώρα που διαθέτει εξαιρετική βιοποικιλότητα και έχει κάνει τεράστια βήματα σε ό,τι αφορά την προστασία του περιβάλλοντος.
 Μερικά στατιστικά στοιχεία ίσως μας βοηθήσουν να καταλάβουμε το πραγματικό πρόβλημα της αλυσίδας σε χλωρίδα και πανίδα.
  
100 εκατ. είδη χλωρίδας και πανίδας σύμφωνα με τις επιστημονικές μελέτες θεωρείται ότι διαβιούν στη Γη εκ των οποίων...

  • 1,8 εκατ. είδη ζωής σύμφωνα με τις επιστημονικές μελέτες, εξαφανίζονται από τον Πλανήτη κάθε 24 ώρες.
  • 17.290 είδη είναι γνωστό ότι απειλούνται με εξαφάνιση, ενώ πολλά έχουν ήδη εξαφανιστεί προτού καταγραφούν.
  • 20% έως 30% των φυτικών ή ζωικών ειδών που έχουν εξεταστεί μέχρι σήμερα θεωρείται από τους επιστήμονες ότι διατρέχουν θανάσιμο κίνδυνο εφόσον η μέση παγκόσμια θερμοκρασία ανέλθει κατά 1,5 έως 2,5 βαθμούς Κελσίου εξαιτίας της επιδείνωσης σε παγκόσμια κλίμακα του φαινόμενου του θερμοκηπίου.


    Ας αναλογιστεί λοιπόν ο καθένας μας το μερίδιο που του ανήκει για ένα πιό υγιές και βιώσιμο περιβάλλον.



Share

Δεν υπάρχουν σχόλια: