Τρίτη 22 Σεπτεμβρίου 2009

Ευρωπαϊκή Ημέρα Χωρίς Αυτοκίνητο



Η Ευρωπαϊκή Ημέρα Χωρίς Αυτοκίνητο πρωτοξεκίνησε στη Γαλλία το 1998 και καθιερώθηκε σε πανευρωπαϊκή κλίμακα με απόφαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής το 2000. Στον εορτασμό συμμετέχουν 1500 πόλεις της Ευρώπης και 4 του Καναδά.
Στη χώρα μας, από το 2000 μέχρι σήμερα έχουν κυκλοφορήσει 1.500.000 νέα αυτοκίνητα, επιβαρύνοντας κατά 80% την ατμοσφαιρική ρύπανση, ειδικά τους θερμούς μήνες. Σύμφωνα με τα στοιχεία της Greenpeace, την πρωτιά σε υψηλά επίπεδα μικροσωματιδίων στην ατμόσφαιρα κρατά η


Θεσσαλονίκη, δεύτερη είναι η Αθήνα και ακολουθούν Λάρισα και Πάτρα.


Ευρωπαϊκή Ημέρα Χωρίς Αυτοκίνητο λοιπόν σήμερα και το σύνθημα είναι ένα: «Αφήνουμε το αυτοκίνητο σπίτι και χρησιμοποιούμε τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς». Ή ακόμη καλύτερα το ποδήλατό μας! Στόχος δεν είναι άλλος από το να αλλάξουμε τις καθημερινές μας συνήθειες, δίνοντας προτεραιότητα στο περιβάλλον και βελτιώνοντας τις συνθήκες ζωής στις μεγαλουπόλεις, όπως η Αττική και η Θεσσαλονίκη.
Στο πλαίσια των εκδηλώσεων, οι μετακινήσεις με όλα τα ΜΜΕ θα είναι σήμερα δωρεάν, ενώ στις 6 το απόγευμα οι ποδηλατικοί σύλλογοι έχουν προγραμματίσει διάφορες συγκεντρώσεις σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη.



Share

Δεν υπάρχουν σχόλια: